Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T

w3c
W3C

BAHAGIAN BIOSEKURITI TUMBUHAN

BAHAGIAN BIOSEKURITI TUMBUHAN

S1. Dimanakah pejabat bahagian Biosekuriti Tumbuhan?
J. Pejabat Bahagian Biosekuriti terbahagi kepada 4 zon:

               Unit Biosekuriti Tumbuhan Shah Alam
               Tingkat 3, Bangunan Darul Ehsan,
               No.3 Jalan Indah Seksyen 14,
               Shah Alam, Selangor.
               Tel: 03-55189888


             
 Unit Biosekuriti Tumbuhan Sungai Burong,
               Tanjong Karang, Selangor.
               Tel: 03-32410389

               Unit Biosekuriti Tumbuhan KLIA
               Jalan Pekeliling 4,
               Klia, Sepang.
               Tel: 03-87872016

               Unit Biosekuriti Tumbuhan Pelabuhan Klang
               Wisma Kastam, Pelabuhan Klang Utara,
               Pelabuhan Klang, Selangor.
               Tel: 03-31763600


S2. Apakah khidmat yang disediakan oleh bahagian ini? 
J. Bahagian Biosekuriti Tumbuhan memantau dalam khidmat nasihat diagnostik dan kepakaran dalam masalah berkaitan tanaman dan perosak. Selain itu, secara tidak langsung terlibat juga dalam pengeksportan dan pengimportan konsainan ke luar negara.

S3. Bagaimana untuk mengemukakan sampel untuk diagnostik penyakit?

J. Pastikan sampel tumbuh-tumbuhan yang dikumpulkan adalah yang menunjukkan perlbagai peringkat kerosakan. JANGAN MENGEMUKAKAN/HANTAR TUMBUHAN YANG TELAH MATI. Sampel akan membusuk atau rosak sebelum pegawai teknikal /makmal membuat diagnostik. Pastikan spesimen menunjukkan simptom atau kesan kepada masalah perosak/penyakit yang dihadapi. Hantar sampel bahan tumbuhan yang cukup untuk menunjukkan semua peringkat penyakit iaitu dari bahagian yang sihat kepada bahagian yang paling tidak sihat. Untuk ujian virus, pastikan untuk menghantar daun yang hijau dan daun yang menunjukkan simptom penyakit. Hantarkan juga sampel bahagian tumbuhan  yang menunjukkan simptom dari keseluruhan tumbuhan , akar dan yang berkaitan. Akar hendaklah digali dan bukannya ditarik atau dicabut.

J. Semasa menyerahkan sampel, maklumkan mengenai sejarah tanaman/penanaman dan corak simptom yang berlaku di lapangan. Sesetengah penyakit cenderung untuk merebak dalam corak atau ciri yang tertentu di kawasan penanaman.

J. Sertakan juga maklumat-mklumat yang lain; maklumat tanah, tumbuh-tumbuhan di kawasan berhampiran, dan kronologi masalah yang dihadapi. Sila kemukakan  gambar sekiranya ada. Pejabat dan Makmal Bahagian Biosekuriti Tumbuhan mempunyai Borang Penghantaran Sampel Khidmat Diagnostik Perosak Tanaman untuk dibawa atau disertakan dengan sampel.

J. Balut spesimen dalam tuala kertas atau surat khabar bersih untuk mengelakkan kelembapan. Bungkus secara longgar dalam beg plastik untuk mengurangkan berlakunya kekeringan. Pastikan spesimen berada dalam keadaan sejuk dan hantar pada hari yang sama.

J. Untuk surat-menyurat, gunakan bekas yang kukuh seperti kotak beralun (corrugated boxes) atau bekas tiub untuk mengelakkan spesimen rosak dalam perjalanan. Isikan ruang kosong di dalam kotak dengan kertas yang dipotong kecil untuk melindungi spesimen. 

Kemaskini pada 2019-04-12 16:32:42 oleh Administrator

  •  
  • Email this page
  • 2464

HUBUNGI KAMI

Tingkat 4, Bangunan Darul Ehsan
No. 3, Jalan Indah, Seksyen 14
40632 Shah Alam
Selangor Darul Ehsan
Tel: 03-55189888
Fax: 03-55105044 / 03-55100040
Email: adminjpns@selangor.gov.my


qrcode

TAG AWAN

 

UNDIAN

Adakah anda mendapat maklumat yang diperlukan selepas melayari laman web kami ?

 

TAKWIM

STATISTIK

Hari Ini15
Minggu Ini309
Bulan Ini1377
Jumlah Pelawat274115

MEDIA SOSIAL JABATAN

facebook
youtube